mardi, septembre 27, 2005

De drukkende drukte van de dag







Is het druk dokter?

Dat is een vraag die me elke week een paar keer door patiënten gesteld wordt en die u wellicht zult herkennen. Wat antwoordt u dan? Ja er is een griep epidemie of ja er zijn veel infecties of ja mijn collega is op vakantie? Maar altijd refereren we toch naar het aantal prestaties (patiëntencontacten) dat we in de loop van de dag/ week gehad hebben. Veel werk hebben staat dus voor veel patiënten moeten zien. Net als u allen vraag ik me af of patiënten wel zicht hebben op hoe onze dagen er uit zien. Vreemd toch die paradox: patiënten willen graag veel tijd en aandacht maar vinden de gedachte dat hun dokter het niet druk zou hebben anderzijds eng.

Een goeie dokter moet het immers druk hebben. Als ik er uitzonderlijk eens in slaag om het geplande ritme van het afsprakenspreekuur bij te houden en patiënten op het afgesproken uur kan ontvangen dan komt heel vaak de opmerking: het is hier zo kalm vandaag dokter? Er schort iets met de beeldvorming die patiënten over ons hebben.
En wellicht zijn we zelf ook gecontamineerd door dit denken over drukke consultaties. Merkwaardig is dat toch die kwantitatieve prestatie gerichte manier van denken over ons vak? Of zoals een collega oogarts met ooit vertelde: kom je straks niet mee tennissen? Hoezo geen tijd ? Je spreekuur begint toch maar om 17 uur. ? Patiënten bezoeken in het ziekenhuis, een lang gesprek met ouders over het spijbelgedrag van hun kind, geduldig zwijgzaam blijven zitten naast het sterfbed van een van je oudste patiënten, overleg met collega’s uit het ziekenhuis, overleg met de TGZ equipe, correspondentie met de geneesheer adviseur. Tijd voor studie en navorming en tijd voor de logistieke organisatie van de praktijk..Dat alles is geen tijd, en daardoor hebben we het nooit druk.

Ook het beleid schijnt krampachtig vast te houden aan dit soort denken: werken wordt verengd tot consultvoeren en patiëntencontacten. Alle bijkomende taken moeten gesubsidieerd worden vanuit deze contacten. Wat betekent: nog meer patiëntencontacten; nog meer drukte. Wanneer zullen we onszelf eindelijk bevrijden van die drukkende drukte?
Jan Degryse